Monopomplar kauçuktan ya da kullanılacağı işin özelliğine göre seçilmiş malzemeden imal edilmiş bir statordan ve bu stator içinde dönen helisel rotordan oluşmaktadır.Bu rotor paslanmaz çelikten imal edilmiş olup nakledeceği akışkanın özelliğine göre özel çelikten imal edilip sertleştirilir ve istenirse kromaj kaplanır.

Akışkan ile temas eden yüzey yüzeyler paslanmaz çeliktendir. Rotor ile stator arasındaki temas çalışma durumunda aktarılacak olan akışkana düzenli ve sürekli bir akış hızı sağladığından akışkanın fiziksel ve kimyasal özelliğini bozmaz. Yumuşak salmastra kullanılır istenilirse mekanik salmastrada kullanılır.

Monopomplar özellikle problemli sıvılar için dizayn edilmiştir. Pompa içinde akış üniformdur. Hız ve basınç değişimleri düzgündür. Bu yüzden ani hız ve basınç değişimlerinden etkilenen sıvılar için idealdir. Konstrüksiyonu basittir: supap, klape vana gibi elemanları yoktur. Salmastra emme tarafındadır.Bu yüzden viskoz akışkanları, katı parçacık ihtiva eden akışkanların iletilmesinde uygundur. Pompa debisi pompa devri ile orantılıdır. Pompanın sağladığı basınç pompa debisi ve devri ile alakalı değildir. 4-5 metreye kadar emme özelliği vardır. Akışkanın köpük yapmadan basılmasını sağlar. Çalkantılardan kaynaklanabilecek gaz ve korozif buharı önler. Pompalar elektronik hız kontrolörü ya da varyatör koymak suretiyle maksimum ve minimum kapasitelere hemen ulaşılabilir. Rotorun dönüş yönü değiştirilerek akışı yönü de değiştirilmiş olur. Böylelikle basma yerine emme, emme yerine basma elde edilmiş olur. Pompanın sade olan konstrüksiyonu sayesinde oluşabilecek herhangi bir teknik arıza kolayca giderilebilir.

Mono Pompalar